Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma işlemi, çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş ve sararmış dişlerin rengini, kişiye özel birkaç ton açmak için uygulanan bir çözümdür. Dişlerin yapısında (mine ve dentin tabakasında) oluşan renklenmeleri giderme işlemidir.

Kaç çeşit diş beyazlatma yöntemi vardır?

  • Ev tipi diş beyazlatma
  • Ofis Tipi (klinik ortamında ) diş beyazlatma
  • Tek diş beyazlatma (dişin içini beyazlatma)

Ofis Tipi Beyazlatma

Diş hekimi tarafından klinikte uygulanan profesyonel beyazlatma yöntemi. Yaklaşık 40 dakika sürer ve anında sonuç verir. Öncelikle beyazlatmaya başlamadan diş rengi seçilir, sonrasında dişeti bariyeri ile dişetleri korunur ve diş yüzeylerine beyazlatma jeli sürülür. Işıkla aktive edilir. Jel dişlerde bekletildikten sonra dişler temizlenir ve kontrol edilir. Gerek görülürse istenilen beyazlık seviyesi için ek seanslar gerekebilir.

Ev Tipi Beyazlatma

Klinikte diş hekiminizin kişiye özel hazırladığı plaklar ile evde kendinizin beyazlatıcı jeli bu plaklara sıkarak uygulayabileceğiniz beyazlatma yöntemi. Plaklar gece yatmadan önce takılır ve ofis tipine göre daha uzun süren bir beyazlatma işlemidir.

Tek Diş Beyazlatma

Kanal tedavisi sonrası renkleşen dişlere uygulanır. Dişteki dolgu sökülür. Açılan kaviteye beyazlatma jeli uygulanır. Sonra diş, geçici dolgu ile sıkıca kapatılır.İstenilen renge ulaşıncaya kadar seanslar tekrarlanır.

Beyazlatma Acı veya Ağrı Yapar mı?

Beyazlatma yöntemleri canlı dişlerde hafif hassasiyete sebep olabilir. Bu diş hassasiyeti özellikle çok sıcak veya soğuğa karşı olabilir. Bu durum normal ve beklenen bir yan etkidir. Bu durumu engellemek ya da azaltmak için beyazlatma işlemi öncesinde hastaya flor uygulaması yapılabilir ya da iki hafta öncesinden hassasiyet giderici diş macunları ile dişler desteklenir.Diş hassasiyeti genellikle 24-48 saat içerisinde geçer.

Hangi diş beyazlatma yöntemi benim için uygundur?

Buna diş hekiminiz ağız içi muayene sonrası doğru kararı verecektir. Hangi yöntem seçilirse seçilsin dişlerin en baştaki rengi ve renk bozulmasının kaynağı beyazlatmanın süresini etkileyebilir. Genel anlamda kahverengi ve sarı dişler (kahve, sigara ve çayı çok tüketen bireyler) daha çok, gri tonlara sahip dişler ise (dişlerde pigmentasyona sahip bireyler) daha az beyazlaşır. Dişteki beyazlamayı daha iyi anlamak adına diş hekiminiz başlangıçta ki diş rengini renk skalasından seçip, beyazlatma bittiğinde aynı renk skalasından son halini seçmesi etkili bir yöntem olacaktır.

Beyazlatma seansından önce temizleme işlemi yaptırmam gerekir mi?

Bazı durumlarda gerekebilir. Örneğin; çok diş taşı ve yüzey lekeleri olan bireylerde beyazlatma öncesi hekimin diş yüzeyini açığa çıkarmak için temizlik işlemi yapması gerekebilir. Temizleme işlemi plağın, diş taşı ve dış renklenmesinin temizlemesini sağlar böylelikle beyazlatma ajanı diş yüzeyine ulaşabilir.

Diş beyazlatma ne kadar süre etkisini korur?

Kahve sigara çay vb. sık tüketiliyorsa, dişler tekrar renkleşeceğinden 6 ay ile 1 yıl arası bir zamanda tekrar beyazlatma gerekebilir. Fakat ağız bakımı iyi olanrenkli gıdalardan olabildiğince uzak duran kişilerde beyazlatma 1 yıla kadar etkisini korur. Unutmayın, siz ne kadar iyi korursanız etkisi o kadar uzun süreli olacaktır!

Beyazlatma dişlerime zarar verir mi?

Diş hekimi kontrolünde yapılan beyazlatmanın dişlere hiçbir zararı yoktur. Aksi takdirde bu uygulamayı hem kendimize hem sevdiklerimize yapmazdık.

Translate »